I samband med att du utför en kundkännedom görs slagningar mot olika register. Om en person förekommer i något av dessa registren har du möjlighet att få mer djupgående information om träffen. Här kan du läsa mer om hur olika slagningar görs och hur träffarna kan granskas i Blikks KYC/AML-lösning.
De register som det görs slagningar mot innefattar:
- Sanktionslistor
- SIP & SIE
- PEP / RCA
Läs mer om vilka register som systemet gör slagningar mot och hur det fungerar.
Sanktionslistor
Information gällande personer och företag på sanktionslistor kommer från länders och organisationers publicerade listor, dessa sammanställs och tillhandahålls av EU-kommissionen.
SIP & SIE
Flaggningar som SIP (Special Interest Persons) och SIE (Special Interest Entities) kommer från nyhetssidor som Dow Jones övervakar (och inkluderar personer/företag som förekommer i sk. ”bad press”).
PEP / RCA
Vad gäller PEP/RCA så är det bara Danmark som har en officiell PEP-lista (den innehåller ej RCA). Information från andra länder samlas in och sammanställs av DowJones från publika källor t ex webbsidor och pressmeddelanden. Det finns ingen ytterligare källförteckning gällande specifika träffar i DowJones register.
Så uppstår träffar i olika register
De personer som visas som potentiella träffar är personer som finns i PEP/RCA-, SIP/SIE- samt sanktionsregister. Beroende på hur väl träffen matchar sökningen (namn, födelsedata ÅÅMMDD, ÅÅMM, ÅÅ) ges en score. Hög score är en mycket sannolik träff, medan låg score är en inte lika sannolik träff. De register som datan matchas mot innehåller inte alltid kompletta uppgifter om födelsedatum, vilket i vissa fall kan innebära träffar enbart på namn eller t ex namn och födelseår.
Exempel 1:
I PEP-registret finns en person som heter Per Karlsson, med födelsedatum 1975-12-31. I Företaget AB sitter en Per Karlsson i styrelsen, han är född 1990-06-01. Det kommer inte bli en träff på Per Karlsson i Företaget AB eftersom det kan uteslutas att det är samma person utifrån födelsedatumet.
Exempel 2:
I PEP-registret finns en person som heter Anna Svensson. I registret finns ingen information om när Anna är född. I Företaget AB sitter Anna Svensson i styrelsen, hon är född 1985-01-01. Anna Svensson i Företaget AB kommer då att ge en träff eftersom det inte kan uteslutas att det är samma Anna Svensson som finns i PEP-registret.
Så fungerar funktionen i Blikk
Vid potentiell matchning på en befattningshavare för ett företag blir personen klickbar i kundkännedomen:
Genom att klicka sig vidare in på den träff som finns går det att se information om vem den personen är. Detta är ett hjälpmedel för att kunna bekräfta eller utesluta om det är samma person som den befattningshavare som finns registrerad i det företag man gör sin KYC för. Notera att den information som visas i översikten lagras inte i Blikk Byrå KYC, utan inhämtas via API från vår underleverantör vid varje klick på länken.
Informationen som visas är helt avhängd utifrån hur mycket data som finns i respektive register. Gällande personer i PEP-registret finns oftast relativt mycket information (då det är högt uppsatta personer med offentlig profil), medan informationen i RCA- och sanktionslistor kan variera och i vissa fall bara innehålla väldigt sparsamt med data.
I de fall där det finns mycket information kan formuläret innehålla data gällande:
- För - och efternamn
- Kön
- Födelsedatum
- Avliden Ja/Nej
- Alias (primary name, also known as, spelling variations)
- Huruvida exakt födelsedatum är känt (om nej listas den födelsedata som finns registrerad, vilket ibland kan bestå av olika poster)
- Roller/befattningar, samt om man är aktiv i rollen för tillfället, från och med-datum, eventuellt till och med-datum
- Kända relationer (tex för en PEP så är det nära släktingar och familjemedlemmar som per automatik blir RCA, de listas med för- och efternamn)
- Verksamma länder
- Eventuella övriga noteringar
- Eventuella bilder på personen
Justera klassificering
Om du vill justera klassificeringen för en person klickar du på den gula triangeln som syns i registret där det skett en träff:
Därefter klickar du på Klassificera som Ingen riskperson:
Skulle förutsättningarna förändras kan du återigen klassificera personen som en riskperson. För att göra detta klickar du på den gröna checkrutan i registret där det tidigare skett en träff:
Därefter klickar du på Klassificera som Potentiell riskperson:
Kommentarer
0 kommentarer
logga in för att lämna en kommentar.