Ett nytt år är på ingång, och för att dina kollegor fortsatt ska kunna arbeta i Blikk på bästa sätt finns det ett antal saker som kan vara bra att se över innan det är dags att gå på julledighet.
Skapa nya projekt
En av sakerna som du måste göra är att skapa nya projekt för 2023. Vår rekommendation är att du gör detta i början av januari, efter att december månad är attesterad och fakturerad. Annars riskerar du att få felaktiga tidsangivelser i kommande års planering. Om du har projekt som är avslutade går det bra att skapa 2023 års projekt redan nu.
För att underlätta för dig har vi lanserat en ny funktion som ger dig möjlighet att kopiera dina befintliga projekt. När du kopierar projekten från föregående år har du möjlighet att få med dig projektledare, prissättning och lägga in tidskalkyler och planering baserat på fjolårets rapporterade tider. Vid behov har du också möjlighet att ange nya tidskalkyler, ändra prissättningen eller öka fastprisbeloppet med valfri procent.
Spana in vår film för att se hur du kopierar dina projekt:
Eller kopiera dem genom att:
1. Navigera till respektive projekt i menyn till vänster

2. Klicka dig vidare till 2023 via årskalendern högst upp i det högra hörnet

3. Markera de projekt som du vill kopiera och klicka sedan på Skapa projekt (du kan som mest kopiera 25 projekt åt gången)

4. Gör de inställningar du önskar och klicka sedan på Skapa projekt

Se över era scheman De scheman som finns skapade i Blikk är giltiga i flera år framåt, så du behöver inte skapa något nytt inför det kommande året. Men det kan vara bra att se över undantagen så att de stämmer överens med hur kommande ledigheter ser ut i er organisation. Kommer någon att ha förändrad sysselsättningsgrad efter årsskiftet? Då kan det vara bara att förbereda det nya schemat redan nu.
|
|
|
Har era priser och kostnader förändrats? Det är inte ovanligt att artiklar byter priser vid ett nytt år. Har du uppdaterat priserna i ekonomisystemet? Glöm inte bort att då också uppdatera artiklarna i Blikk. Detta gör du under Inställningar > Artiklar & Priser > Prislistor.
Stämmer de angivna schablonkostnaderna på användarna, eller behöver de justeras? Schablonkostnaden är vad som räknas in som kostnad per arbetad timme när dina användare rapporterar sin tid. Schablonkostnaden justeras inne på respektive användare under Inställningar > Licenser & Användare.
Skapa en säljbudget I Blikk Pro/Byrå finns möjligheten att jobba med en säljbudget. Sätt budgetmål för alla säljare. Under Inställningar > Affärsmöjligheter > Säljbudget kan administratörer skapa en säljbudget per år och säljare. Budgeten baseras på både omsättning och/eller täckningsbidrag.
Är frånvaron inlagd i planeringen? I resursplaneringen i Blikk Pro/Byrå kan alla i organisationen se vilka som är frånvarande över jul och nyår. Det gör det lättare att styra arbetet utefter vilka som finns på plats.
Närmar det sig bokslut? Rapporten Upparbetat vid angivna datum visar vad som var upparbetat vid ett givet intervall. Välj det datumintervall som du vill se och även hur du vill att rapporten ska summeras. Rapporten bygger på det datum som tid, artiklar och tillägg rapporterats för. Artiklar som inte lagts in via en tidrapport räknas som upparbetade den dagen som artikeln lagts in på ordern.
Vad kan ni ta med er från detta år och göra bättre till nästa? När ett år avslutas så är det alltid bra att blicka tillbaka och analysera datan i Blikk för att göra nya insikter. I Blikk finns det flera rapporter och i Pro/Byrå även ett analysverktyg som kan hjälpa dig och ditt företag på vägen.
Hur mår personalen? I analysverktyget i Blikk Pro/Byrå kan du genom att göra valet frånvaro, se hur bland annat sjukfrånvaron sett ut över året. I rapporten/excelexporten Tidrapporter – Fördelning kan du även se en komplett översikt över hur de anställda har fördelat sin tid under året; projekt, interntid och frånvaro.
Genom att analysera anställdas tidrapporter finns det även möjlighet att kartlägga arbetsbelastning både på individnivå och inom olika avdelningar, samt fånga upp de som är i riskzonen för att vara överbelastade. Detta kan vara bra att ta hänsyn till i planeringen för nästa år, samt när man ser över t ex friskvårdinsatser.
|
|
|
Kommentarer
0 kommentarer
logga in för att lämna en kommentar.