Kundkännedom är en central del av byråns KYC/AML-arbete och syftar till att kontrollera kundernas identitet, dokumentera era affärsrelationer samt bedöma vilka eventuella risker de kan medföra.
Rekommenderat arbetsflöde
Innan du påbörjar kundkännedomsprocessen rekommenderar vi dig att upprätta en allmän riskbedömning för din byrå. Genom att göra detta kommer delar av riskbedömningen att ärvas ner till kundkännedomen, vilket underlättar processen avsevärt.
Läs mer om det rekommenderade arbetsflödet för KYC/AML-modulen.
Starta kundkännedomsprocessen
För att påbörja en kundkännedomsprocess navigerar du till KYC/AML > KYC-lista. Klicka på den kund som du vill påbörja processen för:
Du har även möjlighet att påbörja kundkännedomsprocessen direkt från ett kundkort, under fliken KYC/AML:
OBS! Om du har begränsad behörighet i KYC & AML-modulen kan det vara så att du inte kan påbörja kundkännedomsprocessen, alternativt att du kan påbörja men inte slutföra den.
Kundkännedomsprocessen består av sju delar:
- Befattningshavare & företrädare
- Verksamhet
- Geografi
- Syfte & art
- Ekonomi
- Tjänster
- Riskbedömning
Befattningshavare & företrädare
Blikk hämtar automatiskt uppgifter om företagets verkliga huvudman och styrelse från svenska bolagsregister, men du kan också lägga till verklig huvudman och styrelsemedlemmar på egen hand. I samband med detta görs även automatiska kontroller mot PEP- och sanktionslistor.
För att kontrollera identiteten hos företagsrepresentanterna klickar du på ID-kontroll:
Därefter kan du välja utföra kontrollen i verkligheten eller skicka till kund för verifiering via BankID:
För att göra kontrollen digitalt fyller du i mottagarens e-postadress, väljer språk, fyller i eventuellt meddelande och klickar på Skicka:
Mottagaren får då ett mejl där de enkelt kan identifiera sig med BankID:
Om du hellre vill skicka ett personligt mejl till kunden kan du välja att hämta en länk till ID-kontrollen. Länken leder mottagaren till en sida med en QR-kod för BankID:
Från vilka register hämtas person- och företagsuppgifter? +
Alla person- och företagsuppgifter tillhandahålls av Dow Jones.
På personnivå görs följande kontroller:
• PEP (Politically Exposed Person) – Avser personer i politisk utsatt ställning, exempelvis någon som har eller har haft en viktig offentlig funktion i en stat, statligt organ eller bolag under de senaste 18 månaderna. Om en person finns på Dow Jones PEP-lista kommer denne att flaggas upp i Blikks KYC-modul.
• RCA (Relatives and Close Associates) – Avser personer som är släkt eller har en nära relation till någon i politiskt utsatt ställning under de senaste 18 månaderna. Om en person finns på Dow Jones RCA-lista kommer denne att flaggas upp i Blikks KYC-modul.
• SIP (Special Interest Person) – Avser personer som kan utgöra en risk på grund av pågående eller historisk kriminalitet, exempelvis någon som har dömts för penningtvätt. Om en person finns med på Dow Jones SIP-lista kommer denne att flaggas upp i Blikks KYC-modul.
• Sanction – Avser personer som finns på EU:s sanktionslista. Om en person finns på EU:s sanktionslista, som tillhandahålls av Dow Jones, kommer denne att flaggas upp i Blikks KYC-modul.
På företagsnivå görs följande kontroller:
• SIE (Special Interest Entity) – Avser företag som kan utgöra en risk på grund av pågående eller historisk kriminalitet. Om ett företag finns på Dow Jones SIE-lista kommer detta att flaggas upp i Blikks KYC-modul.
• Sanction – Avser företag som finns på EU:s sanktionslista. Om ett företag finns på EU:s sanktionslista, som tillhandahålls av Dow Jones, kommer detta att flaggas upp i Blikks KYC-modul.
Verksamhet
Här får du med egna ord beskriva kundens verksamhet, vilka potentiella riskfaktorer som finns i verksamheten samt hur stor sannolikhet det är att dessa risker inträffar och vilka konsekvenser det skulle kunna få:
Geografi
Här får du besvara ja och nej-frågor kopplat till företagets geografi, exempelvis huruvida de bedriver verksamhet utanför Sverige:
Om du svarar ja på någon av frågorna kommer du vara tvungen att komplettera med ytterligare information:
Syfte & art
Här får du med egna ord beskriva affärsrelationens syfte och art:
Ekonomi
Här får du besvara ja och nej-frågor kopplat till företagets ekonomi, exempelvis huruvida de utför utlandsbetalningar eller hanterar kontanter, samt motivera varför uppgifter om kapital har hämtats eller ej:
Om du svarar ja på någon av frågorna kommer du vara tvungen att komplettera med ytterligare information:
Tjänster
Arbetar du med uppdrag är dessa ifyllda. Det är därför viktigt att du följer det rekommenderade arbetsflödet för KYC/AML-modulen, dvs att du har angett uppdragen samt utfört den allmänna riskbedömningen innan du påbörjar kundkännedomen. Om du inte arbetar med uppdrag, alternativt utför ytterligare tjänster, måste du markera dessa under rubriken Övriga tjänster och produkter:
Du har även möjlighet att justera risknivån för de olika uppdragen, välja vilka riskfaktorer som gäller för den specifika kunden samt om någon riskfaktor ska kompletteras med ett kundspecifikt tillägg:
Riskbedömning
Här bedömer du risknivån för affärsrelationen, motiverar varför du gjort bedömningen och ger ytterligare information kopplat till riskbedömningen:
Granska & färdigställ
Här får du möjlighet att granska alla svar och färdigställa kundkännedomen:
OBS! Det är endast användare med licensen Standard och Total (med rätt anpassad behörighet) som kan färdigställa kundkännedomen.
Upprepa kundkännedomen
Kundkännedomsprocessen måste upprepas minst en gång per år, men eventuellt oftare beroende på risknivån. Notera att du själv måste bedöma hur ofta processen ska upprepas. I samband med att du färdigställer en kundkännedom har du möjlighet att välja när processen ska upprepas samt när du ska få en påminnelse:
Påminnelsen kommer att synas i dashboarden, i händelselistan samt på kundkortet.
Händelser som kan påverka riskbedömningen
KYC/AML-verktyget kontrollerar löpande om det sker några förändringar bland dina kunders företagsuppgifter, exempelvis om befattningshavare eller verklig huvudman ändrats, eller om de lagts till på en PEP- eller sanktionslista. Sker det förändringar som kan påverka riskbedömningen skapas det automatisk en händelse som är synlig i dashboarden och händelselistan:
Utöver den automatiserade bevakningen av företagsinformation har du möjlighet att registrera, hantera och följa upp egna händelser genom att klicka på Lägg till händelse i dashboarden:
Om du gör bedömningen att en händelse kan påverka den kundspecifika risknivån bör du göra om kundkännedomen. Detta gör du enklast genom att klicka på Starta under fliken KYC/AML på kundkortet:
Kommentarer
0 kommentarer
logga in för att lämna en kommentar.